Gospodarstwo Ogrodnicze Waganowice

OFERTA

OFERTA

ROŚLINY OWOCOWE

CORNUS MAS

DEREŃ JADALNY


Dereń jadalny zwany również dereniem właściwym (z łac. Cornus mas) pochodzi z południowo- wschodniej i środkowej Europy oraz zachodniej Azji. Roślina ta jest popularna na całym świecie, również w naszym kraju. Dereń jadalny jest krzewem lub niewielkim drzewkiem dorastającym, w zależności od odmiany, od 3 do 5m wysokości. Uprawiany jest głównie dla czerwonych, lekko kwaskowych owoców, z których wyrabiać można wszelkiego rodzaju przetwory (dżemy, marmolady, nalewki). Warto również zaznaczyć, że dereń jadalny ma ogromne walory dekoracyjne. Wyjątkowo pięknie wygląda na początku wiosny, w marcu, gdy roślina zaczyna kwitnienie. Dorodne żółte kwiatostany zdobią drzewko, jeszcze przed rozwinięciem się liści. Latem zaś spomiędzy zielonych liści wyłaniają się piękne, mięsiste, dojrzewające owoce, tworząc tym samym wyśmienitą ozdobę każdego ogrodu. Co więcej, również jesienią dereń jadalny nie traci na swej atrakcyjności. Ciemnozielone liście zmieniają wtedy barwę na czerwoną, tworząc niesamowity widok. Roślina poradzi sobie w każdych warunkach glebowych. Należy jednak unikać miejsc z długo utrzymującymi się zastojami wody. Jeśli chcemy zaś uzyskać jak najdorodniejsze zbiory, trzeba pamiętać, iż gleba powinna być wtedy żyzna i przepuszczalna o odczynie obojętnym bądź lekko zasadowym. Dereń jadalny wykazuje również wysoką tolerancję wobec stanowiska. Poradzi sobie zarówno w półcieniu, jak i w pełnym słońcu. Warto jednak wiedzieć, że dobre nasłonecznienie pozytywnie wpłynie na ilość, wielkość, jak i smak owoców derenia. Kolejnymi zaletami tej wyjątkowej rośliny jest odporność na mróz, suszę i zasolenie. Dereń jadalny jest również wysoce niepodatny na choroby i szkodniki. To gatunek długowieczny, nie lubi jednak przesadzania w starszym wieku. Należy więc dobrze przemyśleć wybór miejsca rozwoju dla tego krzewu. Każda z odmian jest odpowiednim zapylaczem dla wszystkich pozostałych.

Uwaga! Dostępny jedynie w doniczkach C2!


  • Dublany   Nowość w naszej szkółce!

    (Cornus mas)

    • Zgłoszona do rejestracji polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce.
    • Odmiana o przeciętnej sile wzrostu i rozłożystym pokroju. Wys.: ok. 3 m przy szerokości 1,5 - 2m.
    • Atrakcyjne kwiaty jedne z pierwszych na wiosnę. Liście zielone.
    • Owoce duże, ciemnoczerwone, kształtu gruszkowatego o średniej masie 3,3g. Charakteryzują się zmienną zawartością witaminy C w kolejnych latach oraz wysoką zawartością cukrów.
    • Zaczynają dojrzewać w drugiej połowie sierpnia i szybko opadają z krzewów.
    -> menu
  • Florianka   Nowość w naszej szkółce!

    (Cornus mas)

    • Florianka to polska odmiana, wyhodowana w arboretum w Bolestraszycach
    • Pokrój rozłożysty, szybkość wzrostu przeciętna. Odmiana silnie rosnąca, rozłożysta.
    • Kwitnie w marcu przed rozwojem liści. Jest to jeden z pierwszych kwitnących krzewów.
    • Owoce duże, owalne, barwy czerwonej, o średniej masie 3,4 g i średniej długości 20 mm. Zawierają średnią ilość witaminy. Zawierają pektyny. Dojrzewają w połowie września, nierównomiernie, okres zbioru krótki, szybko opadające
    • Nie ma specjalnych wymagań co do gleby, choć preferuje stanowiska nasłonecznione, gleby wapienne, żyzne, przepuszczalne. Na stanowiskach ocienionych gorzej kwitnie i owocuje.
    • Roślina odporna na warunki miejskie oraz suszę.
    • Roślina mrozoodporna.
    -> menu
  • Juliusz   Nowość w naszej szkółce!

    (Cornus mas)

    • Polska odmiana owocowa wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce.
    • Rośnie do wysokości 6 m. Tempo wzrostu jest umiarkowane i zmniejsza się z wiekiem rośliny.
    • Kwiaty wielkości 3-4 mm, zebrane w małe baldaszki pojawiają się bardzo wcześnie, na przełomie lutego i marca, przed rozwojem liści. Liście ma ciemnozielone, długości 5-10 cm, ze specyficznie sierpowato wygiętymi nerwami i wydłużonym końcem. Jeśli jesień jest ciepła i słoneczna, liście wybarwiają się w kolorach żółci z delikatną czerwienią, ale najczęściej opadają brunatne po pierwszych przymrozkach.
    • Owoce są kuliste, koloru czerwono-różowego. Średnia wielkość owocu to 2,7 g. Mają bardzo dużo witaminy C, cukru, dużą zawartość pektyn, barwniki antocyjanowe, kwasy organiczne, polifenole oraz cenne przeciwutleniacze. Dojrzewają pod koniec sierpnia. Zbiór owoców trwa niecały miesiąc - jest to najkrótszy okres zbioru z spośród polskich odmian.
    • Zbiór jest najczęściej trzykrotny. Z jednego krzewu, w sprzyjających warunkach, możemy zebrać ponad 15 kg owoców.
    • Aby uzyskać większe zbiory owoców derenia należy posadzić w pobliżu kilka innych odmian celem zapylenia krzyżowego. Odległość między poszczególnymi odmianami nie powinna być większa niż 20 m.
    • Dereń jadalny preferuje glebę wapienną i lubi dużo słońca. Dobrze znoszą okresowe braki wody.
    -> menu